Back to the future met het paleo dieet

Terug naar de toekomst? Inderdaad en dit keer gaat het niet over de bekende filmreeks, maar over een dieetvorm. Waarom dan eerst terug en niet meteen vooruit? Geen zorgen, dat wordt allemaal duidelijk gemaakt in dit artikel over afslanken op een verantwoorde en gezonde wijze door middel van het paleo dieet

Terug in de tijd

Om het woord paleo beter te begrijpen nemen we je even mee terug in de tijd. Een flink stuk terug zelfs, namelijk enkele tientallen miljoenen jaren. In die tijd was er alleen maar zuiver plantaardig en dierlijk voedsel voor handen. Het voedsel was niet bewerkt en werd niet bewerkt, simpelweg omdat men de kennis hiervan nog niet bezat. Onbewust aten onze voorouders eigenlijk heel gezond. Het eten wat zij tot zich namen bevatte namelijk geen toegevoegde ingrediënten om het bijvoorbeeld langer houdbaar te maken. E-nummers bestonden nog niet en ook werd er niet geëxperimenteerd met allerlei smaken (lees: suikers). Hierdoor speelde toentertijd de problematiek van overgewicht en je futloos voelen waarschijnlijk een stuk minder dan vandaag de dag. Nu hadden onze voorouders waarschijnlijk wel wat andere problemen die wij gelukkig niet hebben, maar dat even geheel terzijde.

En welkom terug in het heden

Leuk allemaal zou je zeggen, maar wat moet ik met deze wijsheid? Nou, meer dan je denkt. Tegenwoordig worden we behoorlijk geleefd. De maatschappij weet regelmatig flinke druk op ons te zetten en het verwachtingspatroon waar we klaarblijkelijk aan dienen te voldoen is lang niet altijd waar te maken. Tijd is een groot goed en vaak hebben we hier een chronisch tekort aan. Gezond eten en de tijd hiervoor nemen schiet er dan vaak bij in. Een kant en klaar maaltijd of een vette hap zijn op iedere straathoek verkrijgbaar en zie hier, de extra kilo’s zijn een feit. Los gezien van het feit dat je je na het eten van dit soort maaltijden nogal eens futloos voelt en je zou willen dat je wat meer energie had.

Bewustwording

Gelukkig zijn we ons steeds meer bewust van het belang van goed zorgen voor jezelf. Orde, rust en regelmaat klinken oubollig, maar bieden je wel een stevige basis voor een gezonde levensstijl. Maar ja, leuk gezegd, nu die overtollige kilootjes en pondjes er nog af zien te krijgen. Geen nood, want nu komt het paleo dieet in beeld. Dit dieet grijpt terug op onze voorouders en heeft als uitgangspunt dat je zoveel mogelijk natuurlijke, en vooral onbewerkte, producten eet. Groente en fruit, vlees en vis, maar ook noten en zaden zijn hier passende voorbeelden van. Deze producten bevatten van nature weinig of juist gezonde koolhydraten (gezonde suikers). Deze worden langzaam in je bloed opgenomen, waardoor je minder snel een gevoel van trek of honger krijgt en je je langer energierijk voelt. Het paleo dieet biedt je voldoende keus en variatie en zal je niet snel tegenstaan. Er zijn tal van heerlijke maaltijden te bedenken die uitstekend passen binnen deze dieetvorm. Net zoals bij elk dieet zal je concessies moeten doen. Zo ook bij het paleo dieet, wat afraadt om granen te eten en zuivel zo min als maar mogelijk tot je te nemen. Je hoeft niet bang te zijn dat jouw lichaam nu een tekort krijgt aan essentiële bouwstoffen, want deze kun je via paleo-verantwoorde  producten tot je nemen.

Meer dan een dieet

Het paleo dieet is veel meer dan een dieet. Misschien is levensstijl een betere omschrijving omdat het volgen van dit dieet veel verder gaat dan alleen afvallen en om de kilootjes denken. Het is een manier van eten, een manier van leven die je bewust maakt van het belang van gezonde voeding en alle prettige bijkomstigheden die hiermee gepaard gaan. Je fitter en blakend van energie voelen is hier een goed voorbeeld gaan. Heel in het kort heb je hier iets over het paleo dieet kunnen lezen. Wanneer je op zoek bent naar een dieet, een manier van leven die bij jou past en die voor jou goed vol te houden is, dan kun je nu stoppen met zoeken. Probeer het en ervaar al op korte termijn resultaat. Het paleo dieet is ook voor jou de oplossing!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *