Paleo dieet

Wat is het paleo dieet?

Het paleo dieet is eigenlijk geen dieet maar een levensstijl, dat is gebaseerd op de levenswijze van onze voorvaderen uit de oertijd. Daarom wordt het ook wel oerdieet, holbewonerdieet of paleolithisch dieet genoemd. Het woord paleo is afkomstig van de wetenschappelijke naam voor de steentijd, het Paleolithicum. Die tijd begon ongeveer 2,5 miljoen jaar geleden en eindigde ongeveer 12.500 jaar geleden. Wetenschappers hebben onderzocht wat zij in die tijd allemaal aten, er waren toen natuurlijk nog geen supermarkten of winkels waar zij hun boodschappen konden doen. zij leefden van alles wat ze konden vinden en plukken, maar ook van de jacht. Alles wat ze destijds konden vinden, vangen of plukken is dus paleo. Dat betekent dat er geen bewerkte producten worden gegeten en alles zo natuurlijk mogelijk wordt bereid. Het Paleo dieet heeft overeenkomsten, maar zeker ook duidelijke verschillen met het koolhydraatarmdieet. De gedachte en de principes achter het Paleo dieet zijn ook anders.

 

De gedachte achter het paleo dieet is dat ons voedsel erg is veranderd. Van wilde dieren vangen en eten, gingen ze dieren domesticeren, dit is het zelf fokken van dieren binnen een afgezet gebied. Zo werden dieren dus een stuk vetter en hadden ze minder beweging. Ook vond de landbouwrevolutie plaats en gingen ze zelf hun eten en gewassen verbouwen, waardoor het eetpatroon steeds meer veranderde. Zij kregen dus steeds minder beweging, want ze hoefden niet meer rond te trekken, ook niet te jagen en er kwam ook steeds meer eten beschikbaar. Deze veranderingen zijn tot op de dag van vandaag nog steeds bezig, minder beweging, meer voedsel, maar ook ander voedsel en steeds meer bewerkte producten. Door alle massa productie bevatten voedingsmiddelen steeds minder voedingsstoffen en moet het allemaal zo snel mogelijk groeien en bloeien, waardoor de kwaliteit van de voeding achteruit gaat. Het uitgangspunt van het paleo dieet is dat onze genen na al die jaren daar nog steeds niet op aangepast zijn, wat kan leiden tot verschillende ziekten. Wanneer je het paleo dieet volgt ga je dus weer terug naar de basis, zo veel mogelijk natuurlijke producten die onze voorvaderen ook aten. Het paleo dieet focust zich op de kwaliteit van de voeding

en niet op de hoeveelheid. Dit betekent dus dat je geen calorieën hoeft te tellen, dat is erg prettig voor veel mensen.

 

Wat mag ik wel/niet eten als ik het paleo dieet volg?

Het paleo dieet richt zich op onbewerkte producten zonder chemische toevoegingen. Dus geen voorverpakte kant-en-klaar maaltijden of sauzen uit pakjes en zakjes bijvoorbeeld. Wat je mag eten binnen het paleo dieet is:

  • Vlees
  • Vis
  • Schelp- & schaaldieren
  • Groenten & fruit (het liefst vers en biologisch)
  • Eieren
  • Noten, zaden & pitten
  • Gezonde vetten en natuurlijke oliën (olijfolie, kokosolie, walnootolie etc.)

 

Het paleo dieet bevat zoals je ziet geen granen, soja producten, melkproducten, bewerkte producten, geen frisdrank en andere sappen en geen geraffineerde suiker. Ook peulvruchten worden vaak vermeden binnen het paleo dieet, toch is dit net zoals zuivel nog een grijs gebied binnen de paleo wereld.

 

Waarom werkt het paleo dieet bij afvallen?

Het paleo dieet is een dieet wat door veel mensen als positief ervaren wordt. Dit komt doordat je erg veel vrijheid hebt en iedere maaltijd vullend is en goed smaakt. Tegenwoordig heb je bijna niet meer door hoeveel suiker je ongemerkt binnenkrijgt. Suiker wordt overal ingestopt en soms zelfs onder schuilnamen. Wanneer je het paleo dieet volgt krijg je automatisch al veel minder geraffineerde suikers binnen en daarnaast maak je veel zelf dus weet je precies wat je eet en binnen krijgt. Wanneer je het paleo dieet volgt kan je zeker de eerste periode snel afvallen. Het paleo dieet wordt als een fijn dieet ervaren omdat veel mensen de 80/20 regel volgen. De 80/20 regel houdt in dat je 80% van de tijd volgens de paleo regels eet en de overige 20% kun je gebruiken als je bijvoorbeeld eens uit eten gaat of als je een keer wilt genieten van een lekker stukje taart op een verjaardag. Dit is natuurlijk niet verplicht, maar wordt door veel mensen als prettig ervaren omdat ze hun eigen activiteiten hier om heen kunnen plannen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *